Immer Wieder Werder Bremen

I dag møter halvt mesterligafinaleklare Bayern München Werder Bremen i den tyske toppserien. Werder Bremen hadde sin storhetstid tidlig i 1990-årene under treneren Otto Rehhagel. Kanskje ikke overraskende; Rehhagel er mannen som senere tok Hellas til EM-seier i 2004 (det var overraskende: 100-1 i odds før mesterskapet). Som takk fikk han tittelen Årets greker samme år. Rehhagel er eneste ikke-greker som har vunnet denne utmerkelsen.

Røde poppies og to små gutter som ikke er fra Hartlepool

Allerede i oktober dukker de første valmuene opp på fotballrelaterte jakkekrager på det engelske øyriket. I november er de overalt, på ekspertkommentatorer, på publikum, på trenere og på spillernes drakter. Under lørdagens landskamper, Wales – Norge og England – Spania var valmuemerkene synlige på armbindene på øyrikets spillere. Hadde ikke FIFA satt foten ned, hadde de vært på de engelske og walisiske draktene, slik mange Premier Leagueklubber har hatt de siste ukene:

Selveste Mr. Rock & Fotball har fødselsdag i dag

I dag er det George Bests fødselsdag. Ikke bare fortjener han å minnes; det føles ekstra passende her under overskriften Rock & Fotball. For George Best skal ha mye av ‘æren’ for at fotballen gikk fra å bare være fotball, til også å bli rock’n’roll.

Les mer…

8. mars; Girls Are Football Crazy Too

Hva passer vel bedre på selveste kvinnedagen enn en VM-låt dedikert alle de av hunkjønn som hver helg, til hvert store mesterskap, benker seg foran TVen eller på tribunen for å se, hylle og støtte laget de elsker. Kvinnelige fotballfans er jo langt fra noen sjeldenhet, for som Birminghambandet Sugarbelly helt korrekt synger: Girls Are Football Crazy Too.

Freunde hinter Stacheldraht

En både fotballmessig og historisk utgivelse fra 1988 som forener to Berlin-lag – “Hertha” fra vest og "1. FC Union "fra øst – på én og samme singelplate, ett år før muren falt og Tyskland ble gjenforent.

Tittellåta “Freunde hinter Stacheldraht” (Venner bak piggtråd) synges (hvis du vil kalle det det) av Peter “Pepe” Mager, innehaver av en “Hertha” supporter-sjappe. “Ich widme diese Platte allen freunden und Anhängern von Hertha BSC und des 1. FC Union”, begynner Pepe (Jeg dedikerer denne plata til alle venner og støttespillere av Hertha BSC og 1. FC Union), før han kråker i vei.

Fenerbahçe Match Twist

En liten perle i anledning NRKs nye serie Fotballkrigen, som startet i dag med et besøk på Fenerbahçes Şükrü Saracoğlu Stadium.

Match Twist starter med fotballfans som synger, avbrutt av en tyrkisk radioreporter som kommenterer en fotballkamp. Refrenget er noe med “Fenerbahçe”, så jeg antar denne låta er til støtte for fotballklubben ved samme navn.

Norske pop/rock/fotball-helter

Jeg vet ikke om det er skrevet om norske popartister som har fotball-bakgrunn, så jeg lar det stå til.

Janove Ottesen, frontfigur i Kaizers Orchestra spilte for Bryne og har landskamper på aldersbestemt nivå for Norge.

Fotballspillere som popsangere... (et sorgens kapittel)

Denne sonen bør ikke forfalle til å bli en minnelund for alle de mistrøstige forsøk fra feterte fotballspillere på å gjøre seg hippe ved å gi ut popplater (Glenn Hoddle og Chris Waddles “Diamond Lights” er et blendende eksempel). Men det finnes eksempler på at fotballspillere er blitt popstjerner – iallfall ett: Shaznay Lewis spilte tre kamper for Arsenals damelag før hun meldte transfer til All Saints . Ja, ja, kanskje ikke så mye om rock dette her. Og ikke så mye om fotball heller – Lewis er visstnok Tottenham-fan.

A Thousand Trees

Wayne Rooney er en stor fan av de tre waliserne i Stereophonics. Søker du litt i engelse tabloidaviser finnmer du flere historier om Rooney, kjæresten og kompiser på konsert, backstage og på hotellromfester. Da Wayne og hans kjære Coleen McLoughlin giftet seg, leide Rooney like godt bandet til en egen konsert i løpe av den ukes lange bryllupsfeiringen i Italia.

The Heads Go Up

Gruppa Head (fronta av Gareth Sager, ex-Pop Group/Rip+Rig&Panic) ga i 1988 ut singelen “Sin Bin”, og på B-sida til tolvtommerutgaven er det et over 8 minutter langt spor som er en fingert radiosending (tydeligvis en live monolog med en som kalles Johnny Boy Lesley): Tema: Heart Of Midlothians nye spiller Roald Jensen “the mysterious Norwegian striker signed for 250.000 pounds last Sunday”.

Det er en real utdriting av Kniksen fra åpenbare Hibernian-fans, som inneholder minnerike sitat som “In the winter, sometimes, my Grandmother and I are kicking a bundle of rags around the old cabin”, og “Well, Roald, your footballing abilities seems somewhat limited, but that’s not a problem playing for the Heart of Midlothian, Scotland’s greatest footballing team and the exponents of the dribble, and the high ball, the wholly-bully, the ball-comes-over,-the-heads-go-up”.

Archgranate

Bratseth besto av fire fotballinteresserte fyrer i 30-årsalderen fra Köln og Düsseldorf. For undergrunnsbandet Bratseth var undergrunnslagene Köln og Düsseldorf de viktigste, men de husket Rune Bratseth godt fra tiden hans i Werder Bremen – og dessuten syntes de Bratseth var et morsomt navn.

Der Afro von Paul Breitner

Paul Breitner fikk tilnavnet ”Der Afro” på grunn av sitt store, krøllete hår.

Nice One Cyril

Cyril Knowles spilte 401 ligakamper i forsvaret til Tottenham Hotpurs, og scorte 15 mål. Sangen Nice One Cyril er tilegnet Cyril Bowles, og ble laget i anledning cupfinalen i ’73.

Football Song

The Speedtwins fra Arnheim var et av Nederlands aller første punkband. De hadde en engelsk vokalist, Jody Daniel. Strengt tatt var de vel et band som bestemte seg for å spille punk, heller enn punkere som startet band. Som så mange andre av de første punkbandene. Men politisk engasjerte var de; som her i Football Song.

The Man Don't Give a Fuck


På coveret til singelen The Man Don’t Give a Fuck ser du Cardiffspilleren Robin Friday gjøre en obskøn gest til Luton Town keeper Milija Aleksic. Bildet og låta er ledsaget av teksten: This record is dedicated to the memory of Robin Friday, 1952 to 1990, and his stand against the ‘Man’.

Fotball i Tistedalen

Roy Willy Olsen hang ofte rundt der gutta spilte fotball i Tisdærn’, og som den grasrotpoeten han var skrev Roy Willy også om fotball.

Cupfinalen

Et fotballåt bare i navnet, men en skeiv og høyst medrivende, autentisk norsk new wave som fortsatt lar seg høre gjentatte ganger. Blaupunkt var et norsk nyveiv-band som eksisterte mellom 1978 og 1982. Bandet ble opprinnelig grunnlagt under navnet Ski Patrol, men skiftet snart til Blaupunkt. Bandet besto av Kåre Berntzen og Harald Haakstad (gitar), Bjørn Rølla (bass), Tone Rønning (vokalist) og Ola Snortheim (trommer). I 1980 ga denne besetningen ut en EP med tre sanger, Cupfinalen, Jostein og elskerinna til Torstein og Wenche Myhres klassiker «La meg være ung», som ble en undergrunnshit. Etter denne utgivelsen sluttet Snortheim for å satse på De Press.

Global Fußball OK!

I dag lanserers FIFA 10 under mottoet How Big Can Football Get? Spillet slippes på 18 språk i 37 land. Tyskarna från Lund gir tommelen opp og sier Global Fußball OK!

God's Footballer

På Billy Braggs Don’t Try This At Home-album fra 1991 finner du God’s Footballer. En sang inspirert av historien om Wolverhamptonspilleren Peter Knowles:

When Saturday Comes

En låt for lørdagskvelden. Her er vi i Oi-land, Condemned 84 er et ekte skinheadband som har holdt det gående siden tidlig 80-tall. Har hatt trøbbel med bookinger på grunn av et rykte om bråk. Selv sier de: ”People who come to our gigs don’t come for trouble they come to have a good time, dance their boots off, get pissed and sing their hearts out. It seems certain people are afraid of us for some reason. We ain’t a political band, we’re a patriotic band and play for and to the people we want to play to. Not to trendy posers, but to the people who have stood by through think and thin.”

Grease Your Ralph

“Grease Your Ralph” er The Abs hyllest til hentesveisen Ralph Coates

I Got Election

Lock ‘n’ Loll! Beklager valgdagens lille asiavri i overskriften. I Got Erection St. Pauli edition, er en i aller høyeste grad fotballrelatert rockelåt:

Give Us a Goal

På en søndag kveld er det sikkert mange med meg som sitter skuffet igjen etter helgens Tippeliga- eller Premier Leaguerunde og tenker at alt hadde sett annerledes ut hvis laget vårt bare hadde fugt Slades oppfordring:

Rock & fotball

Følges av 9 medlemmer.

Sonen for musikk som på et eller annet vis hører fotballen til. Fortrinnsvis låter relatert til spillet, tribunelivet eller det å være supporter, heller enn sangen til eller om laget i ditt hjerte. Mer om sonen

Origo Rock & fotball er en sone på Origo. Les mer
Annonse