Viser arkivet for mars, 2010

8. mars; Girls Are Football Crazy Too

Hva passer vel bedre på selveste kvinnedagen enn en VM-låt dedikert alle de av hunkjønn som hver helg, til hvert store mesterskap, benker seg foran TVen eller på tribunen for å se, hylle og støtte laget de elsker. Kvinnelige fotballfans er jo langt fra noen sjeldenhet, for som Birminghambandet Sugarbelly helt korrekt synger: Girls Are Football Crazy Too.

Freunde hinter Stacheldraht

En både fotballmessig og historisk utgivelse fra 1988 som forener to Berlin-lag – “Hertha” fra vest og "1. FC Union "fra øst – på én og samme singelplate, ett år før muren falt og Tyskland ble gjenforent.

Tittellåta “Freunde hinter Stacheldraht” (Venner bak piggtråd) synges (hvis du vil kalle det det) av Peter “Pepe” Mager, innehaver av en “Hertha” supporter-sjappe. “Ich widme diese Platte allen freunden und Anhängern von Hertha BSC und des 1. FC Union”, begynner Pepe (Jeg dedikerer denne plata til alle venner og støttespillere av Hertha BSC og 1. FC Union), før han kråker i vei.

Singelen er ganske sikkert en bootleg, baksiden ble nemmelig opprinnelig utgitt på en Øst-Tysk EP av det statlige plateselskapet Amiga i 1985. Ingen navn er kreditert sangen og på toppen det hele er tittelen feil. “Stimmung in der alten Försterei” ble skrevet av Harry Jeske og sunget av Achim Mentzel mens spillere på “Union” bidrar på refrenget. Achim Mentzel er en velkjent Øst-Tysk popsanger, komiker og TV-vert.
Mentzel startet sin karriere i det legendariske Øst-Berlinske beatbandet “Diana-Show-Quartett”, som ble forbudt i forbindelse med beat-forbudet i 1965. Achim var altså en gang en rocker, noe det vel er mulig å høre i denne sangen, tyve år senere. Typisk Øst-Tysk 70- eller 80-tallsrock.

Pepe ga altså ut denne plata ett år før Berlinmuren falt i 1989. I 1988 var en slik utgivelse både en viktig markering av tysk enhet og herlig forutseende. Ingen visste at det skulle skje så fort. Når plata kom ut tok ingen det alvorlig – ett år senere var dens budskap med ett meningsløst.

Samstag in der alten Försterei, eller Stimmung in der alten Försterei som den altså egentlig heter, handler om hjemmekamp hos 1. FC Union Berlin og synges med bidrag fra klubbens egne spillere.

Klubben ble stiftet i januar 1966, og spiller sine hjemmekamper på An der Alten Försterei (Gamle Skogområde) i Berlin-Köpenick. De siste årene har de slitt økonomisk og sportslig og befinner seg nå i Oberliga NOFV-Nord. Høydepunkter er tysk cupfinale mot FC Schalke 04 og 8-0 seier over erkerivalen FC Dynamo Berlin.

Fenerbahçe Match Twist

En liten perle i anledning NRKs nye serie Fotballkrigen, som startet i dag med et besøk på Fenerbahçes Şükrü Saracoğlu Stadium.

Match Twist starter med fotballfans som synger, avbrutt av en tyrkisk radioreporter som kommenterer en fotballkamp. Refrenget er noe med “Fenerbahçe”, så jeg antar denne låta er til støtte for fotballklubben ved samme navn.

Sangen er ikke kreditert noe bandnavn, men et knippe musikere er nevnt: M. Sungar på piano, S. Yurdatapan på bass, R. Anglin på elektrisk gitar, Ismet Demirai på saksofon og Durul Gence på trommer. Dette er fra tyrkisk rocks ungdom, tidlig på 60-tallet.

Durul Gence spilte også trommer med Tyrkias Elvis, Erkut Tackin.

Sanar Yurdatapan var en av mennene bak Tyrkias bidrag til MGP i 1980; Petr’oil fremført av Ajda Pekkan. Forøvrig en flott sang for den som var lei av sanger om kjærlighet. Petr’oil var noe helt annet. Før turismen var oljen den store næringen – en næring som Ajda lovsang som det mest naturlige MGP-tema.

Og når vi først er inne på MGP;

De tidligere heavyrockere nå tyrk-ska-punkerne (!) i Athena representerte Tyrkia i Eurovisjonsfinalen i 2004. Athena spiller ofte på Fenerbahçe-kamper. De er die-hard supportere av klubben, og i 2007 spilte de inn et album til klubbens 100-årsjubileum.

Og når vi først er inne på Tyrkisk fotballmusikk; ikke glem norske Helldorado