Selveste Mr. Rock & Fotball har fødselsdag i dag

I dag er det George Bests fødselsdag. Ikke bare fortjener han å minnes; det føles ekstra passende her under overskriften Rock & Fotball. For George Best skal ha mye av ‘æren’ for at fotballen gikk fra å bare være fotball, til også å bli rock’n’roll.

Beatles må også ta noe av skylden. Alle ville oppnå suksess og berømmelse som dem. Plutselig var det muligheter for alle med teft, energi og den rette innstillingen. TV-sendte fotballkamper og avskaffelse av maksimumslønn for spillerne gjorde selvfølgelig også sitt.
Og et par timers kjøring nordover fra Carnaby Street ventet George Best, en mann med energi og stil i overflod. Takket være et enormt fotballtalent, paret med seksualitet og kinnskjegg, ridende på en hedonistisk bølge, gikk han fra debutant for Manchester United til å bli et fotball- og kulturfenomen praktisk talt over natten.
To år senere var han vel så kjent for sine nattklubb- og damehistorier som for fotballen. I 1966, etter et 5-1 tap for Benfica i kvartfinalen i Europacupen, kalte den portugisiske avisen A Bola ham El Beatle. Med ett ble Best ikonisk på samme måte som John, Paul, George og Ringo. Etter hvert som jentene, drinkene og festene bare økte i omfang begynte engelske aviser å kalle ham The Fifth Beatle.
En ny æra hadde startet. Bests handlinger – på og utenfor banen – tiltrakk seg en haug med unge fans som hittil hadde vært mer opptatt av hitlistene enn fotballresultatene. Plutselig ble fotballspillere kule.

When I saw you, you looked like a diamond
As you played in the dust and the grime
Just a boy from the country of Ireland
And I knew I could make you shine
Coz you move like a downtown dancer
With your hair hung down like a mane
And your feet play tricks like a juggler
As you weave to the sound of your name

Georgie, Georgie, they call you the Belfast Boy
Don Fardon, Belfast Boy

Historien forteller at Kinks-legenden Ray Davies hadde Den femte Beatle i tankene da han skrev låta Dedicated Follower of Fashion. Faktisk hadde han tenkt å få glamourgutten fra Manchester til å spille den inn og således sikre den en plass på hitlistene. Men United-manager Matt Busby satte raskt en stopper for den ideen. Busby ba Best om å konsentrere seg om fotballen og legge bort tankene om å bli popstjerne. For en sjelden gangs skyld gjorde George som manageren sa. Davies tok med sangen til de andre medlemmene av Kinks, og sammen med broren Dave, Pete Quaife og Mick Avory bestemte de seg for at hvis ikke El Beatle ville spille inn sangen kunne de gjøre det selv. Nå ble Dedicated Follower of Fashion en stor hit også uten Georgie, men både Ray og George beklaget alltid senere at han hadde gått glipp av sin store sjanse til å oppnå reell popstjernestatus.

Omtrent på samme tid bestemte one-hit-wonder Don Fardon (som hadde sin eneste listetopp med låta Indian Tal) seg for å tjene penger på Bests popularitet.
Han skrev Belfast Boy og klarte med denne sangen å få nok en låt inn på listene. Det er knapt laget en video eller dokumentar om George Best som ikke bruker Belfast Boy som kjenningsmelodi, så man kan trygt si at Fardons plan slo til slik han håpet.

Vist 88 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

George Best har selvfølgelig inspirert flere musikere enn Ray Davies og Don Fardon.

Indierockbandet The Wedding Present oppkalte det første albumet sitt etter George. Best pryder forsiden iført sin røde United-trøye:

Best nevnes i sangen In the name of the Father skrevet av Bono, Gavin Friday og Maurice Seezer:
In the name of freedom
You drifted away
To see the sun shining
On someone else´s day

In the name of United and the BBC
In the name of Georgie Best and LSD

Det irske rockebandet Thin Lizzy laget en låt tilegnet George Best, kalt For those who love to live:
Oh the boy he could boogie
Oh the boy can kick a ball
But the boy he got hung up
Smooching in the stalls

Colin Hay, en gang frontmann i Men At Work, relanserte en av sangene sine, My Brilliant Feat i 2005, i forbindelse met at George Best døde. Best døde av svikt i en rekke vitale organer, og inntektene fra sangen gikk til The Donor Family Network. Selv om sangen opprinnelig ble tolket som selvbiografisk, har Hay senere sagt at den handler om George Best.

I en annen av Hays sanger, Are You Lookin’ At Me?, nevner han Best:
Well I loved the Lone Ranger, an’ ah loved that Denis Law
Him an’ George Best sure knew how tae kick a ba’

Van Morrison, som akkurat som Best kommer fra Belfast, nevner George i sangen Too Long In Exile:
I’ve been too long in exile, like George Best, baby.

Andre sanger der Best nevnes:
Den engelske rapperen Mike Skinners, aka The Streets, Such a Twat:
As I’m smacking glasses down at George Best’s best session rate.

Rinaldi Sings Where Did It All Go Wrong Mr Best?
Den kan du høre her

Og til slutt If God Needs a Hero – The Ballad of Georgie Best:

Annonse